Om man som jag tycker att äppelkaka är det bästa som finns, så har vi verkligen kommit in i den bästa tiden på året! Det kryllar av svenska äpplen i butikerna, och vissa har också turen att ha ett eget äppelträd att plocka ifrån. Jag vet i alla fall att ett äppelträd blir det första som ska planteras på vår tomt.
Igår bakade jag en god variant av äppelkaka med citron i, och här kommer receptet:
ÄPPELKAKA MED CITRON
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
50 g smält smör
pressad saft av 1/2 citron + mjölk, tillsammans 1 dl.
2-3 skalade, klyftade äpplen.
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt .
3. Rör ner först vetemjölet blandat med bakpulver och citronskal, och sedan smöret och citronsaft+mjölk.
4. Häll smeten i en smord och bröad form, gärna en ganska vid sockerkaksform.
5. Lägg i äppelklyftorna i ett snyggt mönster.
6. Grädda i 30-40 minuter.
Kakan serveras med fördel tillsammans med hemkokt vaniljsås, till exempel enligt följande recept:
VANILJSÅS
6 dl mjölk
2 äggulor
1,5 msk potatismjöl
4 msk socker
1 msk vaniljsocker
Blanda mjöl, äggulor, potatismjöl och socker i en kastrull (gärna teflon) och koka upp under omrörning. Drag den sedan från värmen och rör i vaniljsockret. Låt såsen svalna. Den behöver inte vara helt kall innan den serveras, jag tycker att den är godast lite ljummen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar