onsdag 21 oktober 2009

Äppelkaka med citron


Om man som jag tycker att äppelkaka är det bästa som finns, så har vi verkligen kommit in i den bästa tiden på året! Det kryllar av svenska äpplen i butikerna, och vissa har också turen att ha ett eget äppelträd att plocka ifrån. Jag vet i alla fall att ett äppelträd blir det första som ska planteras på vår tomt.


Igår bakade jag en god variant av äppelkaka med citron i, och här kommer receptet:


ÄPPELKAKA MED CITRON

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

rivet skal av 1 citron

50 g smält smör

pressad saft av 1/2 citron + mjölk, tillsammans 1 dl.

2-3 skalade, klyftade äpplen.


1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt .

3. Rör ner först vetemjölet blandat med bakpulver och citronskal, och sedan smöret och citronsaft+mjölk.

4. Häll smeten i en smord och bröad form, gärna en ganska vid sockerkaksform.

5. Lägg i äppelklyftorna i ett snyggt mönster.

6. Grädda i 30-40 minuter.


Kakan serveras med fördel tillsammans med hemkokt vaniljsås, till exempel enligt följande recept:


VANILJSÅS

6 dl mjölk

2 äggulor

1,5 msk potatismjöl

4 msk socker

1 msk vaniljsocker


Blanda mjöl, äggulor, potatismjöl och socker i en kastrull (gärna teflon) och koka upp under omrörning. Drag den sedan från värmen och rör i vaniljsockret. Låt såsen svalna. Den behöver inte vara helt kall innan den serveras, jag tycker att den är godast lite ljummen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar